[...] białko sojowe ustępuje WPC i WPI. Referencje: Hamilton-Reeves JM1, Vazquez G, Duval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ. „Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224 Amy J. Hektor i WSP “Whey [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
[...] ± 6 lat, BMI 23 ± 2 kg m-2) i starszych mężczyzn (70 ± 5 lat, BMI 25 ± 2 kg m-2) przydzielono losowo do grup: treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g leucyny, treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g alaniny (grupa kontrolna). Próbki mięśni [...]
[...] okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do życzenia (z oczywistych względów, np. tłuszcze niekoniecznie nadają się dla chorych). Korzyści z protein w okresie okołooperacyjnym W celu skrócenia postu przedoperacyjnego stosowano i zalecano napoje zawierające węglowodany. Ostatnio zaproponowano formuły zawierające [...]
Aktualizacja 13.05.2021 Sport i suplementacja są ściśle ze sobą powiązane. Jest to spowodowane tym, że organizm osoby trenującej wykazuje inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których czasem brakuje w przeciętnej diecie. Sportowiec poddawany jest przeciążeniom treningowym, co generuje większe zapotrzebowanie m.in. na białko. Podsumowanie [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
[...] z którego dopiero produkuje się odżywki białkowe - koncentraty i izolaty białek serwatkowych. Co to jest izolat białka serwatkowego? Suplementy zwane WPI, czyli whey protein isolate, stanowią jedną z najbardziej oczyszczonych form białek mleka. WPI to suchy proszek gotowy do wymieszania z wodą lub inną cieczą. Jest to suplement diety, [...]
[...] odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
[...] badania, literatura: R.K. Murray Biochemia Harpera, wydanie VI Elena Volpi i in. „Essential amino acids are primarily responsible for the amino acid stimulation of muscle protein anabolism in healthy elderly adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192452/ DouglasPaddon-Jones i in. Differential stimulation of muscle protein [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
[...] jest jedną z głównych przyczyn pojawiania się nasilonego stanu zapalnego, a więc sprzyja także nowotworom. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: G.Bounous i in. Whey proteins in cancer prevention https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304383591902002 Filipe J.Teixeira i in. Whey protein in cancer therapy: A narrative [...]
[...] na regularny trening. Wielu zawodników mówi: „a po co ci białko, nie jesteś kulturystą”. Cóż, wyniki przeprowadzonych w ostatnich 20 latach badań sugerują, iż wyższa podaż protein jest korzystna dla każdego sportowca. Nieważne, że nie jest kulturystą, strongmanem czy trójboistą. Cytowane badanie potwierdza, iż węglowodany nie są w stanie [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
[...] W rzeczywistości biorąc pod uwagę sklepowe półki uginające się od niezdrowej żywności, białko serwatkowe jest całkowicie bezpieczne. W dobie rakotwórczego mięsa czerpanie protein z koncentratu (WPC), hydrolizatu (WPH) czy izolatu (WPI) białka serwatkowego ma uzasadnienie. Eksperyment naukowy Siedemnastu mężczyzn w wieku 23 lat, mających 1,8 m [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
[...] sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia nieco większe przyrosty masy [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
[...] cynamon, czy berberyna. W badaniach sporą uwagę zwraca się obecnie również na chrom, czy probiotyki. Źródło: Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled [...]